http://www.dmst.aueb.gr/dds/pubs/trade/1993-Winmag/smdb/html/smdb.html
This is an HTML rendering of a working paper draft that led to a publication. The publication should always be cited in preference to this draft using the following reference:
  • Diomidis Spinellis. The Screen Machine MS-Access toolkit. Win Magazine, January 1995. In Greek. Green Open Access

The document's metadata is available in BibTeX format.

Find the publication on Google Scholar

This material is presented to ensure timely dissemination of scholarly and technical work. Copyright and all rights therein are retained by authors or by other copyright holders. All persons copying this information are expected to adhere to the terms and constraints invoked by each author's copyright. In most cases, these works may not be reposted without the explicit permission of the copyright holder.

Diomidis Spinellis Publications

Screen Machine / MS-Access Toolkit

Διομήδης Δ. Σπινέλλης
Multimedia Products Technical Support
FAST Hellas S.A.
Εθνικής Αντιστάσεως 14α, 152 32 Χαλάνδρι

H Fast Hellas ανέπτυξε υποστήριξη της Screen Machine II μέσα από το περιβάλλον της βάσης δεδομένων Microsoft Access. Η υποστήριξη βασίζεται σε ένα σύνολο εργαλείων (toolkit) που δουλεύουν σε συνεργασία με το σχεσιακό μοντέλο της Access. Το σύστημα επιτρέπει την εισαγωγή γραφικών μέσω της Screen Machine και την εξαγωγή σε πολλά διαφορετικά πρότυπα (GIF, BMP, TIF, PCX κλπ). Η αποθήκευση των εικόνων γίνεται στο αρχείο της βάσης δεδομένων της Access. Ο έλεγχος της Screen Machine πραγματοποιείται με τη βοήθεια πλαισίων διαλόγου από τα οποία ελέγχονται στοιχεία όπως τα χρώματα, η πηγή εισόδου, και ο τύπος της εικόνας. Το σύστημα - όπως θα δούμε παρακάτω είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει με εύκολο τρόπο πολλές βάσεις με το στοιχείο της εικόνας. Η τυπική διάταξη ενός τέτοιου συστήματος αποτελείται από έναν υπολογιστή που τρέχει Microsoft Windows και Access σε συνδυασμό με μία Screen Machine της FAST και την αντίστοιχη πηγή εισόδου Video όπως λ.χ. μια κάμερα.

Ελεγχος της βάσης

Μια βάση δεδομένων ξεκινάει με τη μορφή ενός πίνακα (εικόνα 1) ο οποίος περιέχει και ένα ή περισσότερα πεδία του τύπου picture.


Εικόνα 1 Η βάση δεδομένων σε μορφή πίνακα.
Η εμφάνιση της εικόνας γίνεται κανονικά μέσα στην παράσταση του δελτίου record στο μέγεθος που καθορίζει ο χρήστης (εικόνα 2).

Εικόνα 2 Παράσταση ενός δελτίου της βάσης δεδομένων
Ο έλεγχος των πεδίων με τις εικόνες γίνεται μέσα από τον κώδικα ελέγχου της Screen Machine. Συγκεκριμένα όταν ο χρήστης χτυπήσει δύο φορές το κουμπί του ποντικιού μέσα σε ένα τέτοιο πεδίο εμφανίζεται το κεντρικό παράθυρο διαλόγου για την εισαγωγή εικόνων. Αυτό το παράθυρο ελέγχει όλη τη διαδικασία της ψηφιοποίησης της εικόνας. Μαζί με το παράθυρο αυτό εμφανίζεται στην οθόνη και ένα δεύτερο παράθυρο το οποίο απεικονίζει ζωντανά την πηγή video. Μέσα από το παράθυρο ελέγχου, ο χρήστης μπορεί να παγώσει την εικόνα για να τη μεταφέρει στη βάση δεδομένων, ή να ελέγξει παραμέτρους όπως τον τρόπο αποθήκευσης (εικόνα 4), την πηγή εισόδου (εικόνα 5: η Screen Machine μπορεί να δεχτεί μέχρι και τρεις διαφορετικές πηγές video), τα χρώματα (εικόνα 6), και την απεικόνιση (εικόνα 7).

Εικόνα 3 Το κεντρικό παράθυρο διαλόγου για την είσαγωγή εικόνων.

Εικόνα 4 Τρόποι φύλαξης των γραφικών στοιχείων

Εικόνα 5 Ελέγχος της πηγής εισόδου

Εικόνα 6 Ελεγχος χρωμάτων

Εικόνα 7 Ελεγχος φωτεινότητας

Εισαγωγή και εξαγωγή εικόνων

Από το ίδιο παράθυρο διαλόγου μπορεί ο χρήστης ακόμα να επιλέξει την εξαγωγή της εικόνας σε ένα αρχείο (για την εισαγωγή της λ.χ. σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) (εικόνα 8) ή την εισαγωγή μια εικόνας που βρίσκεται ήδη σε αρχείο μέσα στη βάση δεδομένων.

Εικόνα 8 Αποθήκευση από τη βάση δεδομένων σε εξωτερικό αρχείο
Κατά την εξαγωγή της εικόνας μπορεί να επιλεχθεί ο τύπος της εικόνας (GIF, BMP, TIF, PCX κλπ) καθώς και ο τρόπος συμπίεσης για τους τύπους που την υποστηρίζουν. Ακόμα, μαζί με την εξαγωγή μπορεί κανείς να επιλέξει την αριθμό των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο αρχείο της εικόνας.

Αναφορές

Οι εικόνες μετά την εισαγωγή τους στη βάση δεδομένων αποτελούν αναπόσπαστα τμήματά της και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες της λειτουργίες της Access. Στην εικόνα 9 βλέπουμε το τμήμα μιας αναφοράς (report) που παρέχεται μαζί με το παράδειγμα της βάσης δεδομένων.

Εικόνα 9 Εποπτική παράσταση μιας σελίδας αναφοράς από τη βάση δεδομένων
Οι εικόνες της βάσης έχουν εισαχθεί με τη Screen Machine. Η αναφορά κατασκευάστηκε εύκολα με τον ορισμό της θέσης των πεδίων μέσα στη σελίδα με τη χρήση των βοηθών για τις αναφορές (form wizards) που παρέχει η Access.

Υλοποίηση

Η υποστήριξη της Access από τη Screen Machine γίνεται μέσω κώδικα που έχει γραφεί σε Access Basic. Η βασική επικοινωνία γίνεται μέσω της ρουτίνας για τον έλεγχο συσκευών MCI. Το πρότυπο MCI αποτελεί μια κοινή γλώσσα για την επικοινωνία του υπολογιστή με συσκευές πολυμέσων (multimedia). Η χρήση της από των κώδικα υποστήριξης της Screen Machine διασφαλίζει τη συμβατότητα του κώδικα με μελλοντικές βελτιώσεις και επεκτάσεις τόσο του λογισμικού όλο και του υλικού.

(C) Copyright 1993-97 Διομήδης Σπινέλλης. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.